Historie dorpshuis Makkinga

Onderstaand artikel is overgenomen uit het boekje "Makkinga 1408-2008, haar geschiedenis van zes eeuwen".

In De Leeuwarder Courant van 1 juli 1953 staat geschreven:

“Makkinga wil een dorpshuis stichten.
Het ontbreken van voldoende zaalruimte wordt al een aantal jaren als een gemis gevoeld. Veelvuldig moeten plaatselijke verenigingen een uitvoering herhalen.
Het dorp kent een bloeiend verenigingsleven en met vele voorstellingen, vergaderingen, demonstraties en andere bijeenkomsten is het dorp gehandicapt”. Er is maar één cafézaal waar hooguit 130 personen een plaatsje kunnen vinden. Bij b.v. uitvoeringen van zangvereniging “De Vriendschap” en muziekvereniging “Crescendo”, moeten er soms drie of vier avonden worden georganiseerd. Daarnaast heeft ook toneelvereniging “Het Ontluikende Bloempje” gebrek aan zaalruimte en wordt daardoor geremd in haar ontplooiing.
Gedacht wordt aan een zaal voor 300 personen, welke niet alleen geschikt moet zijn voor uitvoeringen e.d., maar ook dienst moet kunnen doen als gymnastieklokaal”.

Lees meer...

Vlomarkt Makkinga

Al meer dan 40 jaar lang wordt in Makkinga de maandelijkse vlomarkt gehouden. Van maart tot en met oktober wordt elke laatste zaterdag van de maand een openluchtmarkt georganiseerd waar iedereen `alles` kan kopen en te koop aanbieden.   Informatie Voor meer informatie en contactgegevens over de Vlomarkt Makkinga, kijkt u hier .   De vlomarkt van Makkinga, ook wel "het Waterloo-plein van het Noorden", is één van de grotere markten die nog geheel door vrijwilligers wordt georganiseerd. De organisatie van de maandelijkse vlomarkt in Makkinga is in handen van Dorpsbelang. Een grote groep vrijwilligers zetten zich iedere markt voor u in om iedere vlomarkt tot een succes te maken.